heart
recent
Naposledy prezerané:
Žiadne domy

Murovaný vs. montovaný rodinný dom

Murovaný vs. montovaný rodinný dom - ako na výber vhodného materiálu

3.5.2018

Niekedy dilemu či postaviť murovaný alebo montovaný rodinný dom, limituje už veľkosť kúpeného pozemku. V prípade montovaného z modulov alebo z veľkorozmerných panelov totiž potrebujete priestor pre žeriav, bez čoho sa nezaobídete pri osádzaní jednotlivých prvkov. Komplikovaná môže byť aj ich samotná doprava na pozemok. Počítajte aj s tým, že pri svahovitom teréne môžete stavať z montovaných panelov len nad úrovňou terénu. Nie sú vhodné ani do oblastí s hrozbou záplav. Legislatíva zas obmedzuje výšku drevostavby, sú povolené len dve nadzemné podlažia, teda prízemie a prvé poschodie. Steny montovaného rodinného domu sú však tenšie, a tak získate o čosi väčšiu úžitkovú plochu. Odpadne aj drážkovanie inštalácií priamo na stavbe. Nevýhoda montovanej steny je ale, že nie je jedno, kam zavesíte ťažšie predmety. Dokonca ani vŕtať diery pre obrazy nemôžete hocikde. Nedopatrením môžete porušiť i nosnú konštrukciu. Pri murovanej stene rodinného domu takéto obmedzenia nemáte.

Mínusom montovanej stavby je nižšia akumulačná schopnosť, teda schopnosť udržať teplo. Naopak, murovaná dokáže dobre akumulovať: v zime veľmi dobre drží teplo v interiéri, dom nevychladne tak rýchlo. V lete sa zas neprehreje tak ľahko. Účinne bráni náhlym teplotným výkyvom, teda v interiéri nebude tak kolísať teplota. Avšak vykúriť murovanú stavbu trvá dlhšie, zohľadňuje sa to ale pri výbere spôsobu vykurovania. Murovaná stena z keramickej tehly vám zaručí aj príjemnú klímu v dome: má dobré difúzne parametre. Vďaka tomu dobre reguluje vlhkosť vzduchu, preto znižuje aj možnosť tvorby plesní. Murovaná stena lepšie chráni pred hlukom ako montovaná. Vyznačuje sa aj vyššou pevnosťou, dlhšou životnosťou, vyššou mierou požiarnej odolnosti a odolnosti voči hnilobe, plesniam, škodcom a chemickým látkam. Nepodlieha ani tvarovým zmenám v dôsledku zmien teplôt a vlhkosti vzduchu.

Energetický štandard A

Mýtom je i to, že na stavbu rodinného domu na kľúč s energetickým štandardom A je vhodnejšia montovaná konštrukcia. Dokonca aj bungalov v energeticky pasívnom štandarde sa dá bez problémov postaviť murovaný, či už z keramickej tehly, pórobetónových a vápenno-pieskových tvárnic. Samozrejmosťou je však zateplenie.

Najmodernejšie keramické tehly s integrovanou tepelnou izoláciou v dutinách však vyhovujú aj pre energetický štandard A ako jednovrstvová stena bez dodatočného zateplenia. Vyžaduje si to však dokonalé dodržanie technologickej disciplíny pri murovaní, aby nevznikli tepelné mosty pri chybných detailoch.

Rýchly čas výstavby

Prednosťou montovaného rodinného domu je rýchlosť realizácie. Ale aj murovať z keramických tehál sa dá za kratší čas, porovnateľný s realizáciou montovaného domu. Jeden z najväčších výrobcov tehál uvádza čas realizácie hrubej stavby domu pozostávajúceho z prízemia a obytného podkrovia 5 dní. Treba však namiesto tradičného murovania uprednostniť spájanie tehál tenkou vrstvou lepiacej malty alebo penou. Treba však zakúpiť tehly s nabrúsenými ložnými plochami. Počítajte s tým, že sú mierne drahšie ako klasické, lepiaca malta alebo pena býva však v cene. Murovanie na tenkú ložnú škáru s lepiacou maltou alebo penou má aj ďalšiu výhodu okrem rýchleho stavania: stena bude mať lepšie tepelno-izolačné vlastnosti. Eliminujú sa totiž tepelné mosty vytvorené tradičnými hrubými škárami. Takmer sa vylúči aj stavebná vlhkosť muriva. Pri použití peny sa dá murovať aj za mínusových teplôt. Skúšky však preukázali, že lepšie tepelno-izolačné vlastnosti a vyššiu pevnosť bude mať murivo, ak sa použije celoplošná lepiaca malta, ktorá sa ale môže nanášať len pri plusových teplotách.

Pri montovaných domoch vás nebude limitovať počasie, môžu sa stavať počas celého roka. Nie je však dobrým nápadom realizovať ani takúto stavbu počas dažďa či snehu, konštrukciu totiž môže poškodiť vlhkosť, ak sa dostane do vnútra.

Naspäť