heart
recent
Naposledy prezerané:
Žiadne domy

Ako si zariadiť domov, aby nám bol ako šitý na mieru

Domov nie len miesto. Je to pocit uvoľnenia, slobody a bezpečia. Pri zariaďovaní ho prispôsobujeme svojim predstavám a potrebám. Chceme sa v ňom cítiť dobre, jeho zariadením sa odlíšiť od ostatných, zaujať. Šijeme si ho na mieru. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, na čo sa pri zariaďovaní domova zamerať.

Urobte si plán

Štýl, v ktorom sa bude vaše bývanie niesť, si ujasnite ešte skôr, ako sa do zariaďovania pustíte. Kombinácia jednotlivých štýlov a prvkov môže byť zaujímavá, ale všetkého veľa škodí. Nechajte si vytvoriť 3D vizualizáciu a uistite sa, či vaše predstavy o dokonalom bývaní nájdu uplatnenie aj v skutočnom živote. Ušetrí vám to veľa času, nervov a peňazí.

Izby nenafúknete

Pri malých priestoroch natrite steny izieb svetlými farbami. Priestor zväčšia, aj keď len opticky. Na prázdne a nudne pôsobiace steny zaveste obrazy na plátne. Nezaberú veľa miesta a každý priestor dokonale oživia. Z obrazu urobte dominantný prvok alebo doplnok, ktorý nekričí, ale zaujme. Väčšie priestory ponúkajú viac možností na realizáciu, ale aj viac nebezpečenstva, že sa vám podarí skĺznuť niekam, kde byť nechcete. Pozor na to.

Dobré svetlo za každých okolností

Čím viac vonkajšieho svetla do domu pustíte, tým lepšie, aj keď bez umelého osvetlenia sa v dnešnej dobe ďaleko nedostanete. Centrálne osvetlenie v podobe stropného lustra doplňte menším, bočným svetlom, či bodovými svetlami inej farby a intenzity. K prirodzenému dennému svetlu sa tak priblížite oveľa viac.

Zmeny prichádzajú po maličkostiach

Kvalitný nábytok je investícia. Každý rok ho pravdepodobne meniť nebudete. Pri vstavanej skrini využijete každý centimeter, ktorý vám priestor ponúka, ale už s ňou nepohnete. Sektorový nábytok si rozmiestnite presne tak, ako potrebujete. Chcete zmenu? Poukladajte nábytok inak. Izba hneď dostane úplne iný rozmer. Jednoduché a čisté línie nábytku prinášajú viac možností pre dekorácie. Vymeníte ich aj niekoľkokrát za rok. Jarné sú farebné a svieže. Jesenné sa nesú v znamení červenej, oranžovej a žltej. Vianoce si zaslúžia lesk, ktorý si bežne nedoprajete.

Kuchyňa nie je len o varení

Kuchynská linka, jedálenský stôl a stoličky. Kuchyňa je srdcom domova. Atmosféra, ktorú v nej vytvoríte, sa ponesie všetkými ostatnými izbami. Kuchyňa má byť predovšetkým funkčná. Pri varení by ste mali mať všetko pekne po ruke. To ale neznamená, že všetko treba skryť za dvierka linky. Urobte z kuchynských potrieb zaujímavé doplnky. V kuchyni sa môžete naozaj poriadne vyšantiť. Vyberte si štýl, ktorý vás reprezentuje najviac. Kuchyňa ponúka veľa možností. Začnite sa na ňu pozerať inak.

Pekná a pohodlná zároveň

V obývačke trávite najviac svojho voľného času. Prijímate v nej návštevy. Plní dve, veľmi odlišné, funkcie. Je pohodlná a reprezentatívna zároveň. Na sedacej súprave máte príjemne leňošiť, ale aj pohodlne sedieť. Oblečte ju do teplých farieb. Nechajte vyniknúť obraz, kreslo, koberec, či vankúše na sedačke. Jednou farbou ich nenápadne prepojte. Výraznejšie kreslo, atypický konferenčný stolík, dizajnová lampa, či kvet v zaujímavom kvetináči. Jeden výraznejší prvok celú obývačku rozžiari.

Vaše kráľovstvo

Nepodceňujte ju, aj keď sa do nej chodíte len vyspať. Prespíte tretinu svojho života. Dobrý spánok ovplyvňuje kvalitu vášho života. Čím lepšie sa vyspíte, tým lepšie sa budete mať. Poriadna posteľ s kvalitným matracom je na nezaplatenie. Rám postele sa vyrába najčastejšie z dreva, ale kovová posteľ s ornamentami je tiež dobrou voľbou, Neposkytne vám len plnohodnotný spánok. Stane sa aj dekoratívnym prvkom vašej spálne. Vyberte si materiál, ku ktorému máte najbližšie. Spálňu neprepĺňajte. Nechajte ju voľne dýchať. Nie je to úschovňa menej potrebných vecí. Zútulnite ju vankúšikmi, prehozom a sviečkami. Na nočný stolík položte svoju obľúbenú knihu. Vytvorte si priestor, ktorý patrí len vám.

Domácnosť nie je len o zariadení, ktoré použijete. Hovorí o vás. O vašej jedinečnosti. Vašom osobitom štýle. Nebojte sa odhaliť, čo sa vo vás skrýva.

Foto: Dovido.sk


Naspäť