heart
recent
Naposledy prezerané:
Žiadne domy

Rekuperácia-vetranie rodinného domu bez tepelných strát

Prečo je potrebná rekuperácia?

21.3.20118

Ultranízkoenergetická stavba rodinného domu v energetickej triede A1, ktorú vyžaduje platná norma, sa nezaobíde bez rekuperačnej jednotky, teda vetracieho zariadenia so spätným získavaním tepla. Vo vykurovacej sezóne totiž, aby neunikalo zbytočne teplo z domu von, by ste mali nechať okná zavreté. Rekuperácia zabezpečený neustály prívod čerstvého vzduchu do interiéru, pričom sa v miestnosti neochladí, ale zostáva stále rovnaká teplota vzduchu. V lete to platí naopak, miestnosť sa neprehreje. Výhoda je i to, že pri tomto spôsobe vetrania nepociťujete ani prievan. V rodinnom dome budete mať i tichšie, lebo cez zavreté okná dovnútra nepreniká ani hluk z ulice. Ani samotné jednotky nebývajú hlučné, lebo sa vybavujú tlmičmi.

Zaistí dokonale čistý vzduch v dome

Vetracie zariadenie so spätným získavaním tepla sa dokáže zbaviť nielen opotrebovaného vzduchu ale zároveň odvedie aj škodliviny zo vzduchu vrátane tabakového dymu. Taktiež neprepúšťa dnu z ulice prach, peľ či hmyz, čo ocenia najmä alergici. Za čistotu vzduchu sú totiž zodpovedné filtre, ktoré však treba v určitých intervaloch čistiť a vymieňať. Vetracie zariadenie zabezpečuje aj odvod prebytočnej vlhkosti, ktorá je jednou z príčin tvorby plesní. Vlhkosť vzniká našou každodennou činnosťou: dýchaním, varením, kúpaním či pestovaním izbových kvetov. S riadeným vetraním v zimnom období by vás nemal obťažovať ani príliš suchý vzduch, avšak existujú špeciálne výmenníky, ktoré umožňujú aj prenos vlhkosti.

Stav kvality vzduchu môže byť regulovaný senzormi vlhkosti a koncentrácie CO2.

Ako funguje rekuperácia?

Vetracia jednotka so spätným získavaním tepla pracuje tak, že opotrebovaný vzduch odovzdáva privádzanému čerstvému vzduchu teplo vo výmenníku, pričom nedochádza k ich pomiešaniu v priestoroch rodinného domu. Cez vyústenia sa čerstvý vzduch privádza do obývačky, detských izieb, spálne či pracovne, opotrebovaný sa odvádza z kuchyne, hygienických miestností či špajze, teda kade sa predpokladá najväčšie znehodnotenie vzduchu. Prívod aj odvod vzduchu zaisťujú ventilátory v rekuperačnej jednotke. Vonkajší vzduch sa k rekuperačnej jednotke dostane buď priamo alebo cez zemný výmenník, ktorý v lete slúži aj k ochladzovaniu vzduchu.

V prevádzke non-stop

Vetracie zariadenie so spätným získavaním tepla funguje nepretržite, aj vtedy, ak nie ste doma. Intenzita vetrania sa dá nastaviť. Samozrejme, jednotka sa v prípade potreby dá i vypnúť. Nie je však nutné tak spraviť ani vtedy, ak sa rozhodnete súčasne vetrať „tradične“ oknami. Elektrická spotreba rekuperačnej jednotky je minimálna, spolu s údržbou prevádzka tohto systému by nemala prevyšovať 100 Eur ročne, avšak usporíte na nákladoch na vykurovanie až 50 %. V prípade novostavieb je lepšie pred lokálnymi rekuperačnými jednotkami, ktoré by sa inštalovali do každej miestnosti zvlášť, uprednostniť centrálnu jednotku, ktorú s jednotlivými miestnosťami spájajú rozvody. Investičné náklady pre rodinný dom s úžitkovou plochou 150 m2 sa pohybujú na úrovni 3 000 až 5 000 Eur. Vyberajte rekuperačné jednotky s účinnosťou nad 90%. Vykurovanie ultranízkoenergetického domu len za pomoci vetracieho zariadenia so spätným získavaním tepla nie je možné.

Ak do rodinného domu s vetracím zariadením so spätným získavaním tepla plánujete aj kozub, mal by mať oddelený prívod vonkajšieho vzduchu potrebný na horenie, ktoré môže byť riešené komínom alebo osobitným potrubím s klapkou. Na vetrací systém by sa nemal napojiť ani odsávač pár v kuchyni.

Na našej stránke pri každom dome si môžete prezrieť možné úspory aj ceny vypočítané na všetky katalógové rodinné domy pomocou energetického kalkulátora.

Naspäť