heart
recent
Naposledy prezerané:
Žiadne domy

Stavba svojpomocne alebo stavba domu pomocou firmy

1.8.2019

Stavba domu je dôležitým krokom v živote človeka, čo znamená veľa rozhodovania, trápenia sa, vyberania pozemku, vhodných materiálov, štýlu rodinného domu, ako aj veľa obetovaného času na celý proces.

V nasledujúcom článku sme sa snažili pozbierať všetky mýty aj fakty, ktoré sa týkajú stavby domu, či už svojpomocne alebo prostredníctvom stavebnej spoločnosti.

Stavba domu svojpomocne

  • Ušetrím si čas - zákazník nechce čakať a prispôsobovať sa stavebnej firme, preto sa rozhodne, že stavba domu prebehne rýchlejšie vo vlastnej réžií- rodinný dom si postaví sám, príp. za pomoci rodinných príslušníkov, priateľov a pod. Realitou je, že veľakrát takáto stavba domu potrvá omnoho dlhšie, ako so stavebnou firmou, nakoľko nie sú v plnej miere zosúladené jednotlivé pracovné úkony, alebo práve z dôvodu, že sa pracuje s rodinou, nie sú vytýčené presné časové ohraničenia, dokedy treba dokončiť jednotlivé práce.
  • Dom bude "po mojom" - osoba, ktorá sa nevyzná v stavebníctve, má často nereálne predstavy, čo sa dá a čo sa nedá dosiahnuť pri stavbe domu, čo je efektívne a naopak. Dobre navrhnutý projekt domu je preto nevyhnutnosťou. Napr. pri veľkorozmerných oknách si treba zvážiť aj to, že síce z jednej strany zabezpečujú dostatok svetla, no treba rátať aj s tým, že človek stráca súkromie ak má blízko svojich susedov. Ďalším problémom môže byť, že počas zimy treba rátať s väčším únikom tepla, počas leta zas s prehriatím miestností rodinného domu.
  • Precenenie svojich síl - málo skúseností s plánovaním. Nakoľko človek stavia rodinný dom väčšinou raz v živote, nemá "vychytané muchy", nemá prehľad o tom, čo sa môže stať na stavbe, s čím treba rátať, ako sa zaobísť pri problémoch a pod. Odborne zaškolený pracovný tím je v tomto prípade nevyhnutnosťou, aby stavba domu prebehla bez stresu.
  • Nepraktické predstavy o veľkosti domu - tu platí pravidlo: Niekedy menej je viac. Rozloha a počet izieb rodinného domu pri svojvoľnom plánovaní sa dostane na -často- prehnané čísla, čo znamená nielen viac nákladov na výstavbu, ale aj zbytočne veľké priestory, ktoré treba aj zariadiť a kde treba rátať aj väčšími výdavkami na energie, viac času na upratanie a pod.
  • "S rodinou si ušetrím nervy" - veľakrát býva opak pravdou, nekonečné hádky, nedodržané termíny, ignorovanie názoru skúsenejších členov rodiny, spoliehanie sa na veľakrát neodborné rady. Naopak, pri stavebnej firme sa nemôžu stať takéto nepríjemnosti: všetko je vopred dohodnuté, zajednané, zabezpečené a naplánované na určitý časový horizont.
  • Neodborná stavba s rodinnými príslušníkmi- žiadna záruka - žiadne možné reklamácie, iba hádky...
  • Ušetrím si peniaze - nereálny odhad potrebných financií. Platiť po častiach neznamená, že si ušetríte. Zároveň, veľakrát sa neráta s tým, že máte peniaze na holodom, ostatné postupne dokončujete na úkor voľného času, ďalších financií, dovoleniek a pod...

Stavba domu s firmou

  • odborné poradenstvo - architekti dokážu pohotovo reagovať na všetky Vaše požiadavky, predstavy, poradiť a pomôcť pri výbere projektu domu a pri stavbe domu.
  • skúsenosti, skúsenosti, skúsenosti... Myslíme, že tento bod ani nepotrebuje vysvetlenie, skúsenosti dlho a stabilne fungujúcej stavebnej spoločnosti sa nedajú porovnať so skúsenosťami tímu rodinných príslušníkov...
  • veľké množstvo katalógových projektov za priaznivú cenu. Zároveň, ďalšou výhodou je, že Vami vybraný katalógový projekt domu posúdime, či je vhodný na Váš pozemok, príp. či sú potrebné zmeny v pôdoryse aby sa dosiahla vhodná orientácia domu na svetové strany.
  • projekty domov na mieru - individuálne projekty máte priamo od odborníkov. Po stretnutí a zmapovaní požiadaviek zákazníka naši kolegovia Vám navrhnú vhodný dom aj útulný domov.
  • poradenstvo o využití dostupných dotácií - naši kolegovia Vám ochotne poradia, ako získať dotácie na zariadenia na výrobu tepla a elektriny, čo je potrebné k získaniu dotácií a pod.
  • interiérový dizajn aj projekt domu na jednom mieste - naša spoločnosť sa zaoberá nielen projektovaním a stavbou domov, ale aj vyhotovuje návrhy interiérov jednotlivých domov, ktoré dokážeme zrealizovať do určitej miery. Nikdy nebolo jednoduchšie postaviť rodinný dom aj ho zariadiť ako si prajete :)
  • 3-ročná záruka na postavený rodinný dom - s nami máte istotu, že nami postavený rodinný dom je vyhotovený maximálne odborne. Všetky etapy zdokumentované a odovzdané priebežne, takže máte prehľad o tom, v akom stave sa nachádza Vaša stavba domu. Na nami vyhotovené stavby získavate 3 ročnú záruku za vykonanú prácu na základe Obchodného zákonníka.
  • dom na kľúč - žiadne starosti. Zabezpečujeme stavbu domu v prevedení na kľúč, čo znamená že po našej práci stačí si zariadiť dom a môžete pokojne bývať :) Vypýtajte si cenovú ponuku na stavbu domu na kľúč.
Naspäť